Liikenneväylien rakentamisessa yhdistyvät mielekäs työ ja monipuoliset tehtävät

Rejlersin Infra-toimialan liikenneväylärakentamisessa tehdään hankkeita, jotka vaikuttavat laajalti koko yhteiskuntaan. Työn merkitys ja vaihtelevat tehtävät motivoivat ryhmäpäällikkö Olli Rantasta työssään.

Rantanen valmistui rakennustekniikan insinööriksi vuonna 2013, pääaineenaan infrarakentaminen. Aluksi suunta työelämässä oli epäselvä ja Rantanen jatkoikin opintoja Tampereen yliopiston kauppakorkeakoulussa pääaineenaan yritysjuridiikka. Infrarakentamisesta Rantanen innostui työkokemuksen myötä saadessaan vastuulleen mielenkiintoisen hankkeen Tampereen rantatunnelin johtosiirtourakoiden työnjohtajana. Uransa alussa hänelle kirkastui, että omat vahvuudet olivat konsultti- ja asiantuntijatehtävissä. Myös kauppakorkeakoulun opinnot vaikuttivat vahvasti tämän kiinnostuksen heräämiseen. Rejlersille Rantanen siirtyi vuonna 2020, ja nykyiseen tehtäväänsä noin kymmenhenkisen tiimin ryhmäpäälliköksi vuoden 2024 helmikuussa.

– Teemme infrahankkeita pääosin Väylävirastolle. Työ sisältää muun muassa rakennuttamiseen, valvontaan ja turvallisuuskoordinointiin liittyviä asiantuntijatehtäviä. Konsultin työssä minua viehättää erityisesti sen monipuolisuus. Toimimme tilaajan asiantuntijoina hankkeissa niiden koko elinkaaren ajan, ja olemme mukana esimerkiksi hankkeiden esiselvitys-, suunnittelu ja rakentamisvaiheissa hankkimassa ja ohjaamassa lukuisia erilaisia toimeksiantoja, Rantanen kuvailee.

Vaihtelevaa työarkea yhteiskunnalle merkittävissä hankkeissa

Liikenneväylien rakentaminen tuntuu Rantasesta mielekkäältä: töitä tehdään yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden ympärillä.

– Itseäni motivoi kovasti ymmärrys siitä, että teemme jotakin, mikä on yhteiskunnan kannalta tärkeää. Luomme esimerkiksi edellytyksiä kaupunkikehitykselle, joka olisi kovin hankalaa ilman työtämme. Kaupunkien nopea kasvu luo tarvetta ratakapasiteetin kasvattamiseen, ja monet muut toimijat ovat myös riippuvaisia radoista ja liikenneväylistä, Rantanen sanoo.

Rantasen omat projektit liittyvät pääsääntöisesti rautateihin ja rautatiesiltoihin. Lisäksi tiimissä tehdään paljon muutakin rautatieympäristöön, esimerkiksi päällysrakenteita ja pohjan vahvistuksia. Rantasen työpäivästä suurin osa kuluu hankintojen parissa. Lisäksi hän osallistuu esimerkiksi suunnittelu- ja työmaakokouksiin sekä huolehtii ryhmäpäällikkönä tiimiläisten asioista ja edistää Rejlersin sisäiseen kehitykseen liittyviä asioita.

Ongelmia ratkoessa tarvitaan uteliasta mieltä

Rantanen arvostaa työyhteisöään. Tekemiseen on riittävästi vapautta, mutta vastuut ovat selvät.

– Roolitus eri tehtäviin on selkeä ja jokainen tietää, mitä heidän vastuulleen kuuluu. Samalla projektien sisällä voidaan sopia työnjaosta hyvin vapaasti. Jokainen voi vaikuttaa omaan työskentelyynsä ja myös urakehitykseensä – kehittymiselle on monia polkuja. Tämä kaikki näkyy positiivisesti työyhteisössä.

Työn tekeminen on Rantasen mukaan nykypäivänä tietynlaista ongelmanratkontaa. Tämä edellyttää jatkuvaa itsensä kehittämistä.

– Uusia haasteita on tarjolla koko ajan, eikä niitä kannata pelätä. Alallamme pärjäävät sellaiset henkilöt, joilla on utelias mieli ja halu oppia uutta, Rantanen kiteyttää.

Lue lisää Rejlersistä työnantajana ja tutustu työmahdollisuuksiimme